جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    تفسیر قرآن کریم / معارف اسلام در سوره يس / بهشت و جهنم
    سلام خداوندي

    اين ديگر لذت جسمي نيست. ملك مي‌آيد و مي‌گويد: خداوند به تو سلام مي‌رساند[1]

    بعضي اوقات مقام بالاتر از اينهاست. خدا را درك مي‌كند. سلام خدا را درك مي‌كند خدا با او و او با خدا حرف مي‌زند. راستي چقدر هم اين گفتگو لذتبخش است. البته جهنمي‌ها هم با خدا حرف مي‌زنند و خدا نيز با آنها حرف مي‌زند. ولي اين صحبت از قهاريت خداوندي است. وقتي جهنمي‌ها كه از اعمال خود پشيمانند، مي‌گويند:

    «رَبِّنا اَخْرِجْنا مِنْها فَاِن عُدْنا فَاِّنا ظالِمُونَ» خداوند ما را از اين جهنم بيرون بياور، ديگر مرتكب گناه نمي‌شويم[2]. در آن موقع به آنها خطاب مي‌شود: «قالَ اخْسَؤُا فيها وَ لا تُكَلِّمُونَ»[3] دور شويد و با من سخن مگوئيد. «اخسأ» در پاسخ سگ هنگامي كه او را از خود مي‌رانيم گفته مي‌شود. يعني مي‌فرمايد: چخ، چخ. معلوم مي‌شود جهنمي‌ها در آنجا به صورت سگ در آمده‌اند. اين تكلم دوزخيان و پاسخ خداوند قهار بود.

    اما حرف زدن خدا با بهشتي‌ها از رحمانيت اوست «سلام قولا من رب رحيم» از طرف خداوند مهربان به آنها سلام داده مي‌شود.

    پيامبراكرم(ص) مي‌فرمود: از طرف خداوند به اينها نامه داده مي‌شود. البته باز هم ما نمي‌فهميم كه اين نامه نوشتن چگونه است، يك دورنمايي است براي اين كه در ذهن ما بيايد و الا آن نامه مثل نامه‌هاي من و شما نيست: «من الحي الذي لا يموت الي الحي الذي لا يموت» اين نامه از طرف كسي است كه زنده است و هرگز نمي‌ميرد، به كسي كه زنده است و نمي‌ميرد.

    خوب اين خيلي لذت دارد. مثل اين كه معشوق به عاشق سلام برساند يعني كسي را بفرستد و بگويد‌: معشوقت به تو سلام مي‌رساند. اين پيغام آنقدر لذت‌بخش است كه انسان سر از پا نمي‌شناسد. مثلاً اگر همين امروز كسي در خانه شما بيايد و بگويد رهبر عظيم‌الشأن انقلاب (ادام‌الله ظله) مخصوصاً مرا فرستاده‌اند تا سلامشان را به شما برسانم، چقدر خوشحال مي‌شويد؟! با فرض اينكه حضرت امام بنده‌اي از بندگان خدا هستند و ما اگر ايشان را دوست داريم، به خاطر اين است كه «عبد» هستند. حالا اگر مولي، آن هم مولاي حقيقي، يعني خدا، معبود همه و معشوق عالم هستي به كسي سلام برساند، چقدر لذت دارد. «سلام قولا من رب رحيم» بر اينها سلام. از طرف چه كسي؟ «قولا من رب رحيم» اين سلام گفتاري از جانب پروردگار رحيم است.

    «رحيم» در مقابل «رحمن» آمده. رحمن است در دنيا براي همه، چه كافر و چه مسلمان، اما رحيم است براي افراد خاص و خوشا به حال چنين افرادي كه سلام خدا براي آنان.

    در اينجا گفتار قرآن درباره بهشت و بهشتيان في‌الجمله تمام مي‌شود. اما به تذكر در يك جا اكتفا نمي‌كند. مرتب جملاتي را تكرار مي‌نمايد و تكرارش هم خيلي بجاست. اگر تكرار نبود نقص بود. تكرار مي‌كند كه شايد در يك سوره‌اي، در يك آيه‌اي، در يك جلسه‌اي با يك جرقه، انسان بيدار شود. لذا پس از اوصاف بهشت به معرفي جهنم و جهنميان مي‌پردازد.



    [1]ـ حضرت صادق(ع) در روايتي مي‌فرمايند وقتي ملائكه با حضرت عزرائيل براي قبض روح مؤمن مي‌آيند سلام خداوند را به مؤمن مي‌رسانند. فيقولون: اَلسَّلامُ عَلَيكَ يا وَلِيَّ الله اَبْشِر فَانَ الرَّبَ يَقْرَئُك اَلسلام: اَمّا انَّهُ عَنْكَ راضٍ غَيْرَ غَصْنبانٍ، وَ اَبْشِر بِرَوْحٍ وَ ريحانٍ و جَنّةِ نعيمٍ سپس مي‌گويند سلام بر تو اي دوست خدا. بشارت باد بر تو كه پروردگارت سلامت مي‌رساند، آگاه باش كه او از تو راضي است و غضبناك نيست. ترا بشارت باد بهشت پرنعمت و راحتي از غم و غصه دنيا و براي توست هر بوي خوشي در بهشت (اختصاص ص356ـ345).

    [2]ـ در روايت است بعد از چند قرن اين جواب داده مي‌شود يعني بعد از بي‌اعتنايي‌هاي فراوان اين چنين به آنان خطاب مي‌شود.

    [3]ـ سوره مؤمنون، آيه 108. ترجمه: پروردگارا ما را از جهنم خارج كن اگر باز به اينجا آمديم ظالميم كه خطاب مي‌شود اي سگان به دوزخ شويد و با من سخن مگوييد.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365